HOE HET ALLEMAAL BEGON

ZITTEN is ontstaan tijdens de corona lockdowns. We bouwden de quarantaine om tot een troostende en inzichtgevende retraite. We maakten van de nood een deugd, en zagen de lockdown als een kans om te leren zitten met niets om handen. Een retraite kan ons brengen op een nieuw kantelpunt. Peter De Graef ging van 20 maart tot 13 juni 2020 elke dag in livestream op de facebookpagina  zitten. Van oktober 2020 tot half februari 2021 hernamen we de online meditatiemomenten. Op vaste uren kon je hem zien zitten op zijn meditatiekussen. En geregeld gaf hij meer duiding over de bedoeling van Zitten, ging hij in op vragen, las hij voor uit inspirerende boeken.


Alleen en toch samen in corona retraite.  Omdat hij er rotsvast van overtuigd is dat het ons allemaal kan helpen om beter met de crisis om te gaan. De babbels tussen de zitsessies door, zijn nog te vinden op de facebookpagina (bij Media), maar zijn ook gebundeld op het youtubekanaal en deels te beluisteren via soundcloud.


Vanaf februari 2021 schakelden we over van dagelijkse naar wekelijkse meditatie streaming, zondag van 10u tot 11u30. Eerst gaat Peter een uur in meditatie en daarna maakt hij beschouwingen over het zitten en vragen die binnenkomen via mail.

Heb je zelf een vraag voor Peter, mail naar peterdegraef@telenet.be

Dit was de persoonlijke oproep die Peter de wereld instuurde tijdens Covid.

Lieve allemaal in België en Nederland.


We beginnen er aan! Vanaf vandaag. Straks al. Te volgen. Mee te doen. Via een fb streamingkanaal. We gaan de lockdown ombouwen tot een retraite. Voor iedereen die er de mogelijkheden, het geduld, de vastberadenheid en er guts voor heeft ... Laten we samen gaan zitten. Doe mee naar eigen vermogen, overdrijf niet, wees vriendelijk, maar doe mee. 20min /dag. Half uurtje. 2 x 20 minuten. Zoek het uit, wat je het beste past en wanneer het je uit komt.


Volle dagen thuis zitten krijg je niet opgelost door zo lang mogelijk te slapen en dan bingewatchend met een slakom chips binnen handbereik te hopen dat het avond wordt. Probeer maar. Dat gaat enkele dagen goed. En dan gaapt de leegte. Vlucht er niet voor. Stap haar te gemoed. Stap op de leegte toe; je zal zien.: ze wijkt. Doordat je niet meer naar je werk kan is de structuur uit je leven verdwenen. 'Nu ga ik volle dagen doen waar ik zin in heb, ik zie wel wat er in me op komt' denk je dan en dat moet je zeker uitproberen maar je zal ontdekken dat je dat niet ver brengt. Door een paar vaste zitmomenten in je dag in te plannen, krijgt die dag weer wat structuur en tijdens het zitten zal je zien dat je weer initiatief krijgt. Ideëen om te doen straks. Goesting in dingen. Geloof niet wat ik zeg. Probeer het uit.


En als je nog nooit gezeten hebt, bekijk de youtubefilmpjes laat je inspireren en op pad zetten. Vanaf nu gaan we elke dag tot zo lang de lockdown duurt live gestreamd zitten van 08:00 tot 09:00; van 10:00 tot 11:00 in de voormiddag en van 19:00 tot 20:00 en van 21:00 tot 22:00 in de avond. Doe mee naar eigen ritme en vermogen. Mensen die ooit al 's op retraite zijn geweest weten hoe het werkt en op welke manier het waardevol is. We kunnen niet bij elkaar komen nu. Maar we kunnen wel samen zitten. Zie het in gedachten voor je hoe je deel uit maakt van een enorme groep. Nu nog alleen Nederlandssprekenden. Volgende dagen proberen de rest van Europa en de wereld ook mee te krijgen.


Los van de individuele voordelen van zitten, zal het 'collectieve zitten', als we het met een relatief grote groep regelmatig doen, zijn invloed hebben op het verloop van de crisis zelf. Bewijzen kan ik dat niet. Daarvoor hebben we een gelijkaardige crisis nodig waarbij we dan niet zitten. Dan kunnen we vergelijken. En dat hebben we niet. Wel is het zo dat er in de jaren '70 van vorige eeuw in de States proeven zijn gedaan met een paar honderd mediteerders die probeerden in een weekend met volle maan de criminaliteit van een stad te doen dalen (zie artikel). Met succes! Google maar 'meditarors decrease violence rate' dan ploppen er een hoop verhalen op. Wat met criminaliteit kan kan ook met corona. Wellicht niet dat het virus daardoor zwakker zal worden, maar het zal wel zijn invloed hebben op hoe wij collectief met de crisis omgaan, het zal de radelozen minder radeloos maken; de ongedisciplineerden, gedisciplineerder, de boze mensen, vriendelijke enz.. En wie weet misschien krijgen we per ongeluk hier in België wel een regering daardoor. Whoops! Probeer het. Rustig, vriendelijk en geduldig met jezelf. Maar vastberaden, zoals een kind leert lopen. Als het niet lukt, als je valt, geen commentaar. Gewoon opnieuw proberen. Tha's the right spirit.


Succes.

Peter